През 1675г. по нареждане на краля на Англия Чарлз II е изградена

...
През 1675г. по нареждане на краля на Англия Чарлз II е изградена
Коментари Харесай

На този ден: 81 години от рождението на великия Георги Аспарухов - Гунди

През 1675г. по разпореждане на краля на Англия Чарлз II е  построена Кралската Обсерватория в Гринуич . Тя съществува и до ден сегашен и се намира в Гринуичкия парк в Лондон. Тя играе значима роля в историята на астрономията и навигацията и е най-известна с това, че началният меридиан минава през нея, откъдето произлиза и Гринуичкото приблизително време. Кодът на обсерватория по IAU е 000 – първата в листата.
Прочетете още
През 1903г. е погубен Гоце Делчев . При среща със ръководителите на Серски революционен окръг неговата чета е обкръжена от турската армия край село Баница, Сяр, Гърция. Потерята водена от Хюсеин Тефиков блокира селото. Гоце Делчев взема решение да изведе четниците от селото, само че опитът пропада. Битката край село Баница приключва със гибелта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, до момента в който другите съумяват да избягат. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.


Гоце Делчев

През 1932г.  мафиотът Ал Капоне е разгласен за " публичен зложелател № 1 в Съединени американски щати " . Той влиза в пандиза за 11 години за укриване на налози. Капоне демонстрира признаци на деменция от невросифилис още в началните дни на присъдата си и се омаломощава от ден на ден, преди да бъде освободен след 8 години затвор. На 25 януари 1947 година Капоне умира от сърдечен арест, откакто претърпява инсулт.

През 1949г. се случва една от най-големите футболни нещастия.  При самолетна злополука край Торино умира целият футболен тим на ФК Торино . Спасява се единствено един състезател, който не лети с отбора поради контузия. Това поставя завършек на най-славният тим в историята на клуба. От 1943 до 1949 отборът печели купата в Серия А пет пъти, в това число и през трагичната 1949г. 

През 1979г.  Маргарет Тачър печели изборите и става първата жена министър-председател на Обединеното кралство . Тачър управлява Англия до 1990г. и получава прозвището " Желязната лейди ". По нейно време са най-чести офанзивите на ИРА, която желае да отдели Северна Ирландия от опеката на кралството. По времето на Тачър е и войната с Аржентина за Фолклендските острови. Тачър умира през 2013-а година на 87-годишна възраст.

 Маргарет Тачър

През 1994 година израелският министър-председател Ицхак Рабин и водача на Организацията за избавление на Палестина Ясер Арафат подписват историческо съглашение,  даващо автономност на палестинците в окупирания Западен бряг на река Йордан и в Ивицата Газа . Това деяние довежда и до премия за мир на двамата и на Шимон Перес. 

Роден е един от най-големите български футболисти  Георги Аспарухов - Гунди . Участва на три международни шампионати с националния тим 1962, 1966, 1970. Има 49 мача и 18 гола за националния тим. Играл е в Ботев и Левски. Три пъти е първенец с Левски и три пъти притежател на Купата, първият му трофей е през 1962г. когато печели Купата с Ботев. Голмайстор в А група през 1965 с 27 гола с екипа на Левски и голмайстор в КНК през 1963г. с 6 гола с екипа на Ботев. Смятан за един от най-великите ни футболисти. Умира едвам на 28 години през 1971г. след жестока злополука в прохода Витиня дружно със съотборника си Никола Котков.

Рожден ден честват български режисьор  Иван Добчев  и най-хубавият български боксьор  Кубрат Пулев .

През 1980г. умира президентът на Югославия  Йосип Броз Тито .

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР